Nordisk arbetsintervju
Har du blivit kallad till intervju? Grattis! Här går vi igenom hur du kan förbereda dig på bästa sätt för en lyckad arbetsintervju.
Den nordiska jobbintervjun
Anställningsintervjuer kan vara något av det svåraste för många människor. Du måste vara på alerten och väl förberedd inför intervjun. Något som kan göra det ännu svårare är om intervjun inte genomförs på ens modersmål. Många av de frågor vi får handlar just om hur man kan förbereda sig inför en anställningsintervju om man blivit kallad till en sådan i ett av de andra nordiska länderna. Det finns vissa skillnader men också en mängd likheter med anställningsintervjuprocessen över de nordiska landsgränserna. En återkoppling vi får är att många först tar intervjun online via Skype, Teams, Zoom osv. Tänk också här på hur du säljer dig själv – både när det gäller klädsel, kroppshållning, kroppsspråk och inte minst att tekniken fungerar.
Här kommer 7 bra tips du kan använda dig av inför din intervju:
Undersök på förhand vilka som deltar i samtalet
Om du redan vet vilka som kommer att delta i samtalet kan det vara till stor fördel att ha undersökt deras bakgrund på till exempel LinkedIn eller Facebook. På så sätt har du alltid något att prata om. Kolla också om ni har gemensamma bekanta i ert nätverk. Det kan vara en bra isbrytare för samtalet, men också ge dig möjlighet att på förhand lära dig lite mer om personen och företaget. Det kan vara relevant både om du ska ha ett fysiskt möte eller ett onlinemöte.
Övning
Hitta en konkret annons och ta reda på vilka kontaktpersoner som är med i samtalet. Gör en bakgrundskontroll på dessa och skriv ner några få fakta om dem.
Hitta konkreta exempel med utgångspunkt i CV och ansökan
Anta att de du sitter med i samtalet alltid vill veta mer om det du har skrivit i ditt CV och din ansökan. Om du har skrivit att du är samarbetsvillig, ha då ett exempel på detta. Om du i ditt CV har nämnt kompetenser inom projektledning, ha då exempel på detta. När du letar efter exempel kan du gärna jämföra dem med det som företaget efterfrågar i sin annons eller vad de producerar/arbetar med.
Exempel: Om arbetsgivaren efterfrågar en medarbetare som är samarbetsvillig, tänk på en eller flera situationer där du har samarbetat med andra i er organisation (professionellt/socialt) för att lösa en uppgift. Ha gärna också fokus på vilken effekt det har haft i den givna situationen.
Gör ditt researcharbete online
Innan du går till samtalet bör du ta reda på så mycket som möjligt om arbetsplatsen. Det kan vara att du hittar nyhetsartiklar om ämnen som de arbetar med. Denna information kan vara riktigt bra för en informell konversation/småprat. Det är speciellt i Danmark och Norge där det ofta finns fokus på den mer informella småpratet före/under/efter samtalet. I Sverige å andra sidan är samtalet oftast mer hierarkiskt och formellt uppbyggt. Kom ihåg att arbetsgivaren säkert har googlat dig innan samtalet och kollat din Facebook- och/eller LinkedIn-profil.
Ge arbetsgivaren motstånd med frågor
Ett bra råd är alltid att ha förberett en rad frågor till arbetsgivaren. I 9 av 10 fall kommer det alltid att frågas om du har några frågor. Dessa frågor bör spegla din professionalism och kompetens. Faktum är att du här kan få extra poäng om du till exempel kan fråga om något mycket professionellt, vilket understryker att du har koll på det professionella eller ger intryck av att du förstår företagets utmaningar.
Förbered svar på de vanligaste frågorna
Det kommer alltid att finnas vissa frågor som återkommer från intervju till intervju. Dessa, men också några yrkesspecifika frågor som efterfrågas i annonsen, bör du ha några förberedda svar på.
Du bör vara speciellt skarp på motivationen bakom varför du söker den specifika tjänsten. Ballisager Rekrutteringsanalys från 2019 indikerar att 70% av arbetsgivarna anser att motivationen är det viktigaste elementet i en anställningsintervju.
Det kan också finnas några kritiska frågor som kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte. Det kan i en nordisk kontext vara om du är villig att flytta till ett annat land, eller hur ditt privatliv påverkar utförandet av jobbet (till exempel partner/barn). Förbered ett svar på detta och försök att inte gå för mycket i försvar. Försök att använda dina utmaningar till din fördel.
Hiss-pitch och guldkornen
Ha en riktad presentation av dig själv klar. I alla länder får du oftast möjlighet att kort presentera dig själv på ett säljande sätt. Det brukar vara cirka 1 minut långt.
Här bör du också ha tänkt på de 4-5 saker som du vill säga under intervjun. Skriv gärna ner dem så att du inte glömmer – gärna som en checklista. Ofta går tiden snabbt under en intervju och man står sedan och tänker att man skulle ha sagt vissa saker.
Ha koll på pappersarbetet
Ett stort misstag är att man glömmer att ta med en utskrift av annonsen, sitt CV och sitt personliga brev. Många gånger tas annonsen bort från nätet när man kallar in personer till intervju.