Danmark är det sydligaste landet i Norden och har därför påverkats både politiskt och kulturellt av nord och syd. Det är ett land med långa kustlinjer, gamla städer och glada människor.

Geografi

Danmark är ett litet land vars kultur alltid har varit kopplad till havet, som fiskare och handlare och jordbruk som jordbrukare. Landet kan generellt delas in i fyra områden.

Jylland är Danmarks största region och har, med gamla städer som Aalborg och Aarhus, länge varit ett måste för turister i Danmark. På Jylland kan du uppleva allt från gamla kyrkor, som i Ribe, Vadehavet, som är ett av Europas viktigaste matskafferier för vilda djur, eller historiska och moderna museer i storstäderna. Medan södra Jylland är nära kopplat till Tyskland går det färjor till både Norge och Sverige på norra Jylland.

Själland är länet där Köpenhamn ligger. Köpenhamn är en gammal stad och Danmarks huvudstad och är omgiven av vatten och full av cyklister. Köpenhamn är känt för sina attraktioner, sin matkultur och gamla slott och byggnader. Du kan också åka till Roskilde festival eller besöka Lolland-Falster.

Fyn ligger mellan Jylland och Själland och har Odense som största stad. Odense är H.C. Andersens födelseplats och staden bär spår av detta. Fyn är också känt för sin tårta "brunsviger" och den rökta osten från Fyn. Från Fyn kan du snabbt ta dig till antingen Jylland eller Själland.

Bornholm är känd som solskensön. Det ligger i Östersjön och är ett semestermål för många danskar. Här kan du se Hammershus, äta rökt sill och avsluta med en kula glass.

Matkultur: Den traditionella danska matkulturen är väldigt lik den svenska och norska, men 2004 skapade Claus Meyer och andra skandinaviska kockar ett manifest där de etablerade New Nordic Cuisine. Detta har lett till att danska restauranger som Noma, Geranium och Alchemist har blivit erkända över hela världen. Du kan dock fortfarande hitta både traditionell dansk mat och internationella rätter i alla danska städer.

Traditioner: Danmark har många traditioner och högtider där danskarna tar ledigt. Tidigt på våren hålls Mardi Gras där barn klär ut sig och "rasslar" för att få godis. På sommaren hålls S:t Hans-afton och danskarna går på festivaler som Roskilde festival och Smukfest. Hösten bjuder på Mortensaften, där familjer samlas och äter anka, som följs av vinterns julmarknader och julluncher. I alla frågor spelar "hygge" en central roll för danskarna, där man samlas med familj och vänner för att skapa minnen och njuta av varandras sällskap.

Arbetskultur: I Danmark arbetar du normalt 37 timmar i veckan, vanligtvis från 08:00 till 16:00 med en lång lunchrast och fika under dagen. Den danska arbetskulturen präglas av en avslappnad och informell atmosfär, där tyngdpunkten ligger på jämställdhet och samarbete. I Danmark uppskattas "hygge" även på jobbet, varför man ofta får tårta på jobbet. Även om danskar generellt är öppna och välkomnande kan de också vara lite reserverade i sin kommunikation med främlingar, vilket kan vara en utmaning i början när man försöker lära känna dem.

Mat och kultur

Gå gärna in Visit Denmark som har samlat information om sevärdheter och aktiviteter i hela Danmark