Om Föreningarna Nordens Förbund
Nordfokus administreras av Föreningen Norden, en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som finns representerad i de fem nordiska länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, och de tre självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland. Föreningens mål är att styrka och utveckla det nordiska samarbetet genom att sätta fokus på bland annat skola och utbildning, information, ungdomsutbyte, vänortssamarbete och kultur. Sedan starten har Föreningen Norden främjat samarbete och skapat samhörighet i Norden genom möten och dialog mellan människor och över gränser.
Verksamheten bedrivs lokalt, regionalt, nationellt och transnationellt i Norden och i Östersjöregionen. Verksamheten möjliggör möten som skapar utbyte av erfarenheter och kunskaper och en djupare förståelse för våra likheter och skillnader i Norden.
Föreningen Nordens samarbete organiseras av paraplyorganisationen Föreningarna Nordens Förbund, där Nordfokus också har sitt kontor. Föreningarna Norden Förbunds främsta uppgift är att samordna och stötta de nationella Föreningen Nordens arbete för ett starkt nordiskt samarbete på alla nivåer.
"Med kunskap, vänskap och samarbete skall Norden utvecklas till möjligheternas region."
Föreningen Nordens vision
Våra andra projekt
Nordjobb
Nordjobb förmedlar säsongsjobb till unga mellan 18 och 30 år. Nordjobb är både en värdefull arbetserfarenhet och ett sätt att utforska de nordiska grannländerna. Nordjobb arbetar för att öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden. Genom att delta i programmet bidrar både nordjobbare och arbetsgivare till rörligheten över gränserna i Norden. Mer information om möjligheterna för unga arbetssökare och arbetsgivare finns på Nordjobbs hemsida.
Norden i skolan
Norden i skolan är en kostnadsfri undervisnings plattform för grundskolan och gymnasiet. Plattformen ger lärare och elever i hela Norden verktyg för att arbeta med ett nordiskt perspektiv i flera skolämnen. Här finns litteratur, film och lärarvägledningar för att stärka språkundervisningen, möjlighet att arbeta komparativt och källkritiskt med historiska händelser och samhällsförhållanden i de nordiska länderna och material om hållbarhet. Det finns också möjlighet att söka en vänklass från ett annat nordiskt land. Norden i skolans hemsida.