Erasmus+
Hur fungerar Erasmus+?
Erasmus+ erbjuder elever, lärlingar och personal inom yrkesutbildning möjligheten att studera, praktisera eller arbeta utomlands i upp till ett år. Programmet syftar till att förbättra kompetenser, öka anställbarheten och främja internationellt samarbete inom yrkesutbildning. Genom att delta kan man utveckla både yrkesmässiga och språkliga färdigheter samt få insikt i andra länders arbetsmetoder.
Ackreditering
Erasmusackreditering innebär en möjlighet för skolor att bli ackrediterade till Erasmus+ för en hel programperiod. Detta innebär i sin tur en utbytesgaranti och en möjlighet att kunna marknadsföra utbytespraktik till potentiella elever. Det går antingen att bli ackrediterad som enskild organisation eller som ett konsortium, till exempel en friskolekoncern eller kommun med flera skolverksamheter.
Projekten möjliggör ett mer systematiskt, strategiskt och långsiktigt deltagande. Aktiviteterna kan genomföras under en period på 15 månader med möjlighet att förlänga till 24 månader.
Ansök om ackreditering
En ansökan om Erasmus-ackreditering ska bland annat innehålla uppgifter om vilka aktiviteter organisationen/konsortiet ämnar genomföra, förväntat antal deltagande och aktiviteternas längd, antal medföljande och vistelsernas längd. Den/de sökande ska även ange antal deltagare med ”begränsade möjligheter” och antalet deltagare som kommer använda miljövänliga resealternativ (se nedan om stödberättigade utgifter).
Ansökan bedöms utifrån kriterierna relevance (10 poäng), Erasmusplan Objectives (40 poäng), Erasmusplan Activities (20 poäng) och Erasmusplan Management (30 poäng). För godkänd ansökan krävs det att organisationen eller konsortiet får minst hälften av de maximala poängen för varje kriterium och minst 70 poäng totalt. Särskilt viktigt är att målen i ansökan knyter an till organisationens eller konsortiets behov och utmaningar och att de bidrar till verksamhetsutveckling även bortom Erasmus+-projekten.
En organisation eller ett konsortium som ansöker om ackreditering i oktober och som beviljas ackreditering i januari kan gå vidare och söka budget i februari. Aktiviteter kan genomföras från och med juni samma år. I juni, året efter går det att söka om eventuella förlängningar av pågående projekt i upp till 12 månader. Ackrediteringen gäller under hela programperioden, fram till 2027, och innebär en möjlighet för organisationen eller konsortiet att söka budget varje år. Det finns inget krav på organisationen eller konsortiet att ansöka om medel varje år, men däremot måste organisationen/konsortiet söka inom de tre första åren efter att de beviljats ackreditering.
Läs mer om Erasmus och hur du ansöker om ackreditering här eller ansök direkt här.
Utgifter inom ackreditering & kortidsprojekt som täcks av mobilitetsstödet inom Erasmus+
Resor och uppehälle
Organisationsstöd – bidrag för att hantera projekt
Inkluderingsstöd – bidrag för deltagande med begränsade möjligheter
Förberedande besök
Kursavgifter
Språkstöd
Miljövänliga resealternativ (”green travel”) – resande med små utsläpp exempelvis buss, tåg eller samåkning
kan ge merkostnadsbidragDyra inrikesresor (”exceptional costs”)
Korttidsprojekt
Korttidsprojekt är ett okomplicerat och simpelt sätt att dra nytta av Erasmus+. Syftet är att organisationerna på ett enkelt sätt ska kunna anordna några aktiviteter och få erfarenhet av programmet. Korttidsprojekten innehåller en begränsning av antalet deltagare och projektets längd (6–18 månader). Formatet är endast öppet för enskilda organisationer och inte för konsortier.
Ackrediterade organisationer kan inte ansöka om kortsiktiga projekt eftersom de redan har permanent tillgång till finansiering från Erasmus+.
Ansökan om kortsiktiga projekt görs i februari och oktober varje år. Läs mer om kortidsprojekt projekt här.