Finansiering
Hur praktikanter och lärlingar finansieras ser olika ut i de skandinaviska länderna. Här förklarar vi hur det fungerar finansiellt att ta emot praktikanter från ett annat nordiskt land.
Finansiering för danska praktikanter i Sverige
Om ni som arbetsgivare ska ta emot en dansk elev, finns det krav från utbildningsinstutitionen att ni ska betala praktiklön till eleven. Danska elever kan även ta del av nationella stödprogrammet Oplæring i udlandet (OPU). OPU bekostar elevens reseutgifter, flyttavgifter, delar av hyra, samt en rad andra utgifter i samband med praktik i utlandet. OPU finansieras genom Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). OPU är endast tillgängligt för elever som är på hovedforløbet av sin utbildning.
Elever kan genomföra OPU på två sätt:
Det första sättet är genom skoleudsendelse där eleven inte har en dansk praktikplats. I dessa fall får eleven lön efter de villkor som gäller i värdlandet, i detta fall Sverige. Skolan ska godkänna praktikplatsen och bidragen från AUB ges direkt till eleven.
Det andra sättet är genom udstationering där eleven redan har en uddannelsesaftale med en dansk arbetsgivare. Eleven kan då komma överens med arbetsgivaren om at ta en eller flera praktikperioder i utlandet, så som i Sverige. För elever som blir utstationerade ansvarar den danska arbetsgivaren för att eleven får den överenskomna utbildningen. Den danska arbetsgivaren ansvarar även för att betala mellanskillnaden mellan lönen från den utländska arbetsplatsen så att den ligger i linje med danska kollektivavtal. Den danska arbetsgivaren står för utläggen i samband med praktiken och kan sedermera söka återbetalning from AUB.
Om eleven genomför sin OPU genom skoleudsendelse ska eleven alltså få lön från er svenska arbetsgivare. Skolan ska bara godkänna er som praktikplats och bidragen från AUB ges direkt till eleven. OPU innehåller inga formella krav på er arbetsgivare som tar emot praktikanter, vare sig vad gäller innehållet i eller tillgången till handledning. Praktikavtal tas fram genom att ni håller samtal med eleverna för att stämma av förväntningar på praktiken. Därefter skickas en blankett för skriftligt godkännande, där ni ska kryssa i vilka uppgifter eleven ska syssla med under praktiken. Eleven har primärt kontakt med en OPU-handledare eller den internationella koordinatorn på deras egen skola (vid skoleudsendelse) alternativ deras arbetsgivare i Danmark (vid udstationering).
Bidrag från AUB för praktik utomlands genom OPU
Studenter kan få maximalt 32 000 DKK/år för kostnader runt:
• Resa för att börja och avsluta träningen
• Kostnader för visum, vaccinationer, reseförsäkring
• Omplacering i början och slutet av praktiken
• Resa under skollov i Danmark
• Transport under skollov
• Hyra för bostad utomlands (upp till 2 500 DKK/månad)
• Kontantsatsning (upp till 4000 DKK)
• Mäklararvode (upp till 2000 DKK)
• Påförande av lön under skollov i Danmark
• Kost och boende i samband med skollov i Danmark
-
Laura från Danmark gör utlandspraktik i Sverige. Laura studerar handel i Danmark och drömmer om att få arbeta med sport, fritid och friluftsliv, vilket är hennes stora intressen. Under huvudförloppet av utbildningen väljer Laura att med ekonomiskt stöd från OPU göra utlandspraktik i Sverige, i en sportaffär i Halland, som hon besökte sommaren innan med sina föräldrar. Enligt de krav som ställs inom OPU har Laura, utöver rätten till stödberättigade kostnader inom OPU, rätt till skälig lön enligt de lokala avtalen hos arbetsgivare hon gör praktik hos. Detta är ett krav för att arbetsgivaren ska godkännas som arbetsgivare inom OPU. Den svenska arbetsgivaren ställer sig till en början frågande till upplägget med lön eftersom det aldrig varit tal om att svenska yrkeselever ska ha lön under praktiken. Till slut väljer arbetsgivaren ändå att gå med på att ge Laura lön. Dels har hon gjort ett bra intryck i intervjuer, dels har det varit svårt för sportaffären att rekrytera svenska praktikanter sedan den lokala utbildningen inom försäljning och service la ned för några år sedan.
Finansiering för norska praktikanter i Sverige
I Norge finns inget nationellt finansiellt stödprogram motsvarande den danska OPU-ordningen för att främja gränsöverskridande yrkespraktik. I Norge betalar arbetsgivarna lärlinglön till de norska praktikanterna och det finns därför en större förväntan om lön från både norska elever och skolor.
En praktisk fråga blir dock hur praktikförloppet ska finansieras för norska elever om de inte mottar någon lön under praktikförloppet. I nuläget är Erasmus+, utöver studiestödet och mindre stipendier, det enda stödprogrammet som finns tillgängligt för norska elever som vill göra praktik i Sverige. Detta förutsätter i sin tur att elevens utbildningssanordnare deltar i Erasmus+. Detta innebär att de flesta norska elever också kommer behöva få lön för att kunna klara att finansiellt genomföra en praktik i Sverige, om deras skola inte är Erasmus+-ackrediterad.