Förväntningar

Att veta vad som förväntas av er som praktikplats är viktigt både för er, skolan och praktikeleven. Här har vi samlat en hel del punkter som kan vara bra att ha koll på inför praktikperioden.

Förväntningar på er som praktikplats

Förutom de krav för att bli en godkänd praktikplats, som redovisat i föregående avsnitt, finns det även förväntningar på er under praktikperioden. Det krävs en del planering innan en praktikant anländer bland annat bör ni som verksamhet skapa en tydlig plan för eleven med arbetsuppgifter, förväntningar och mål. Se till att ni har någon i personalen som kan vara handledare, som har extra tid att lägga på att just handleda utöver sitt egna arbete. Det är ert ansvar att eleven har en praktik som är säker med god arbetsmiljö, kontinuerlig handledning och är positiv för elevens utveckling.

Ofta har andra verksamheter rutiner för uppstart av nya praktikanter
- ta inspiration från dessa och tänk igenom om ni kan använda er av ett liknande upplägg för er praktikant.

Social onboarding

En av de viktigaste faktorerna för att en elev ska trivas under sin praktik är den sociala aspekten. Det är därför också viktigt att stämma av med praktikanten hur denne mår på fritiden under praktikperioden. Vår samarbetspartner Föreningen Norden Danmark hör av sig till varje elev både under och efter praktikperioden för att se hur det går. Självklart har även praktikanterna kontakt med deras skolor under perioden.

Så vad är social onboarding? Det innebär helt enkelt att ni som arbetsgivare även tar in det sociala och kulturella i introduktionen för praktikanten. Vi har listat några förslag på saker som ni som företag kan tänka på under en praktikperiod nedan.

Introduktion till verksamheten, värderingar och medarbetare

Se till så att eleven får träffa alla medarbetare och lära känna dem i en lugn miljö. Det är även viktigt att introducera organisationen, exempelvis alla olika avdelningar (även om praktikanten inte kommer arbeta i dessa). På så sätt får eleven en överblick och kan lättare sätta sig in i arbetet. Vad har ert företag för värderingar och vision? Gå gärna in på kulturella normer, så som traditioner och arbetskultur. Detta är viktigare än vad man tror, särskilt då eleven kommer från ett annat land.

En lyckad social onboarding är inte bara positiv för praktikanten – utan för hela företaget! Det kan skapa starkare relationer mellan medarbetare, vilket i sin tur leder till förbättrat samarbete och kommunikation. Genom att tidigt introducera ert företags värderingar delar samtliga medarbetare och praktikanter samma vision, vilket skapar en stark företagskultur. Sammanfattningsvis ger social onboarding ökat engagemang bland er personal och bättre övergripande arbetsmiljö.

Det är viktigt att praktikanten inte glöms bort – onboardingen är självklart viktig i början, men det är mer än bara en introduktion. I starten är samtalen kanske mer täta, men de slutar egentligen aldrig att genomföras. Det är här handledarens roll kommer in.

Tobias Simonsen, Ungeminister i Coop Danmark, ger tips på vad
man kan tänka på när man har unga praktikanter:

Handledning

Varje praktikant behöver en handledare under hela praktikperioden. Se över vilka förutsättningar som finns för att en medarbetare ska ha tid att handleda hos er.

Introducera handledaren i början. Det är viktigt att denna person också är på plats så att praktikanten har en trygg person att vända sig till vid frågor eller funderingar. Handledaren ska ge stöd de första veckorna, kontinuerligt genomföra utvecklingssamtal eller uppföljningsmöten och ge regelbunden feedback.

Vi har listat några riktlinjer för hur en handledning kan gå till nedan.

  • Gör upp en gemensam plan med eleven och skolan för hela praktikperioden. Planen bör innehålla arbetsuppgifter och mål. Ett tips är att tillsammans göra en förväntningsavstämning – då får ni som verksamhet också koll på vad eleven tänker att denne ska få ut av praktiken. På så sätt undviks missförstånd.

  • Det är viktigt med en tydlig kommunikation mellan handledaren och praktikanten. I början kan det vara bra att tänka på att tala långsamt, undvika slang, interna uttryck och dubbelkolla om eleven har förstått det som blivit sagt. Även om våra nordiska språk är lika kan det ta ett litet tag att komma in i det! Kommunicera även vilket ansvar praktikanten har och när du som handledare är tillgänglig. Sträva efter en kontinuerlig dialog mellan dig och eleven. Kanske går praktikanten parallellt med dig som handledare för att sedan få mer självständiga uppgifter?

  • Planera regelbundna möten för att prata om hur praktiken går. Gå igenom elevens framsteg, ge konstruktiv feedback och ta upp eventuella problem. Här får även praktikanten chansen att ställa frågor eller ta upp saker i lugn och ro. Det kan vara allt från reflektioner kring normer och hur det fungerar på arbetsplatsen, till utvecklingsområden för verksamheten eller praktikanten. Hur många möten som behövs varierar, både på elev, arbetsplats och längd på praktiken. Generellt sker tätare handledning och utvecklingssamtal i början av en praktikperiod, för att sedan bli färre när praktikanten kan stå mer på egna ben.

Dialog med skola

Under praktikperioden har ni som praktikplats en dialog med skolan, bland annat rörande uppdateringar om hur det går för praktikanten. Hur ofta ni har samtal varierar – men ofta är det skolan som tar kontakt med er. Det kan vara bra att snacka ihop sig med skolan innan praktikperioden för att höra vad deras förväntingar på dialog är.

arrow_back Tillbaka till Ansvar under praktiken