Kvalitetssäkring

Inför en praktikperiod behöver skolor säkerställa att praktikplatsen är av god kvalitet. Kvalitetssäkringen av er arbetsgivare skiljer sig åt mellan skolor och länder. Här redogör vi för dessa skillnader och ger användbara verktyg.

  • I Sverige behöver arbetsgivare inte formellt godkännas som praktikplats och det finns inga krav på att verksamhetschefer eller handledare ska ha gått en utbildning för att ta emot praktikanter. Skolverket rekommenderar dock att handledare går en webbutbildning. Krav och förväntningar på arbetsgivare som tar emot yrkeselever fastställs i så kallade APL-avtal som tecknas mellan arbetsgivaren och skolan. Avtalet stipulerar bland annat parternas åtaganden och praktikens omfattning. Avtalen skiljer sig dock mellan skolförlagd yrkesutbildning och lärlingsutbildning.

  • I Danmark måste arbetsplatserna godkännas som opplaeringsvirksomhed genom de udvalg som ansvarar för att säkra att elever får en tillfredsställande praktik. Detta måste göras innan verksamheten ingår ett avtal med skolan. Verksamheten uppmanas dock att ta kontakt med skolorna de vill ingå samarbete med för att säkerställa att det inte är några otydligheter.

    Dessa udvalg godkänner verksamheter utifrån en värdering om utbildningsmöjligheterna inom dem. Godkännandet kan ske administrativt eller genom ett fysiskt besök – det beror på geografiskt område. Om udvalget värderar att verksamheten inte helt når utbildningarnas krav, kan verksamheten bli delvis godkänd. Verksamheten kan ändå ingå ett avtal med en skola, men då krävs det att eleven får de delar som verksamheten inte kan erbjuda, tillgodosedda på skolan. Mer om kvalitetssäkringen i Danmark går att läsa här. Hur avtalen mellan verksamhet och skola brukar se ut, samt en guide hur de ska fyllas i hittas här.

  • I Norge måste arbetsgivare godkännas av ett opplæringskontor för att få ta emot elever på praktik. Ett opplæringskontor är ett formellt non-proft-samarbete mellan flera företag, som har huvudansvaret för yrkesutbildningen på verksamheter. Opplæringskontoren skriver lärlingskontrakt med praktikanterna, de administrerar och kvalitetssäkrar därmed genomförandet av lärlingskontraktet enligt godkända läroplaner. Utöver det följer opplæringskontoren upp lärlingen genom hela perioden och genomför vägledningssamtal med eleven samt löpande kvalitetssäkring. Mer om opplæringskontoren finns att läsa här.

Ansvarsfördelning

Sammanfattningsvis krävs det att man ingår i bilaterala avtal mellan skola och verksamhet i Danmark och Sverige. Medan parterna ingår i avtal med opplæringskontor i Norge.

Ett sätt att göra kvalitetssäkringen lättare är att göra en förväntningsavstämning mellan er och skolan. Här nedan finns ett exempel på hur ansvarsfördelningen kan se ut i mottagandet av en elev. Detta kan såklart skilja sig mycket och just därför är det viktigt att fastställa vad som gäller för den specifika eleven eller elevgruppen. Förväntningsavstämningen kan med fördel inkluderas i det bilaterala avtal som skrivs mellan er arbetsgivare och skolan.

Studiebesök från skolor genom Erasmus+

Ett annat sätt för skolorna att kvalitetssäkra er arbetsgivare ytterligare är att söka finansiering från Erasmus+ för så kallad jobbskuggning, då kan representanter från skolan fysiskt besöka verksamheterna. Mer om jobbskuggning och vilka aktiviteter som är möjliga med Erasmus+medel finns här.

arrow_back Tillbaka till Ansvar under praktiken