Ny i ett nytt land - uppstart
Det kan kännas nervöst att flytta till ett nytt land. Vi har därför samlat information som kan vara bra att veta när du kommer fram och för uppstarten av din praktik.
När du flyttar till ett annat land är det mycket nya saker som sker på en gång; nytt språk, nytt boende, nya arbetskollegor och ny stad att hitta i. I början är det därför mycket intryck, och det kan kännas överväldigande med all ny information. Detta är helt naturligt och en del av processen! För att hantera eventuell kulturkrock är det bra att vara förberedd inför resan, hitta nya vardagsrutiner och skapa ett socialt nätverk utanför din praktik.
Var förberedd
Innan du åker på din praktik är det bra att vara väl förberedd inför din resa. Ett tips är att lära dig vanliga fraser och ord på språket som används i landet. Kolla upp praktiska saker som kollektivtrafik, sjukvård, nödnummer osv. Detta hittar du under praktikguiden här på Nordfokus webbsida. Du kan även läsa på om just området du ska flytta till, vad finns det för lokala föreningar? Finns det några initiativ som du är intresserad av, eller mötesplatser för unga?
Nya vardagsrutiner
Det är viktigt att skapa nya vardagsrutiner. De grundläggande är regelbundna tider för sömn, mat och rörelse. En rutin i början kan vara att promenera till praktiken och gå olika vägar för att hitta i området. Varför inte prova en ny väg utan att kolla kartan för att se om du hittar själv? Det är också nödvändigt med rutiner för att laga mat, städa eller ringa familj och vänner. Beroende på intressen ser vardagsrutiner olika ut, och nu har du också möjligheter att hitta nya saker att prova på. För att lära känna språket så kan en vardagsrutin exempelvis vara att följa en populär serie som går en viss tid.
Skapa ett socialt nätverk
Att skapa ett socialt nätverk i ett nytt land kan i början kännas svårt. Vi har alla olika behov av social kontakt, vissa behöver mer och andra mindre. Ett tips är att vara öppen och ha en positiv inställning när du anländer. Dina nya arbetskollegor är i början ditt sociala nätverk, så våga ta plats och lär känna personer på din praktikplats. Efter en tid kommer du att känna dig mer bekväm i dig själv och kunna utforska nya bekantskaper med människor. Våga gå på aktiviteter, och om du träffar någon du klickar med så använd exempelvis sociala medier för att fortsätta hålla kontakten. Du kan läsa mer om tips på saker att göra på fritiden här.
Vi erbjuder kontakt med en medlem från Föreningen Norden
Föreningen Norden är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som sedan 1919 arbetar för att främja och stärka samarbete och samhörighet i Norden och med dess omvärld.
Föreningen Norden finns lokalt i de flesta områden. När du har praktik i ett annat nordiskt land kommer vi att koppla ihop dig med lokala medlemmar, så att du direkt får en social kontakt i området. Detta är självklart frivilligt, men vi rekommenderar att följa med på en fika eller rundtur när du kommit fram.
Läs mer om föreningarna här:
Vi hör av oss till dig!
För att säkerställa att du har det bra kommer Nahuel Halager, projektledare Nordjobb Danmark, ringa till dig under och efter din praktikperiod. Du kan även kontakta henne om du har frågor om aktiviteter i ditt område:
nahuel@nordjobb.org
+45 53 53 40 31