Boende

Ett första steg i att leta boende kan vara att prata med din kontakt eller handledare på praktikplatsen och fråga om det finns tillgängliga personalbostäder. Om det inte finns sådana möjligheter, kan de eventuellt ha kontakter i närområdet som kan hjälpa dig att hitta ett lämpligt boende under praktikperioden.

Om du söker boende själv kan det vara en bra start att börja undersöka olika områden, hyrespriser och boendealternativ. Vill du exempelvis bo inneboende hos en familj? Eller kanske hellre med några jämnåriga kompisar? Det finns många webbplatser där privata hyresvärdar annonserar sina boenden. Facebookgrupper är vanligt och eftersom praktiken ofta sker under en kortare period kan även Airbnb och hostell vara alternativ. Vi har länkat ett antal sidor nedan.

Norge

En andrahandsuthyrning kräver godkännande från ägaren. En depositionsavgift och ett skriftligt hyreskontrakt rekommenderas. Normalt är en ömsesidig uppsägningstid tre månader för bostäder och endast en månad för studio/rum.

Exempel på hemsidor för boende i Norge:

  1. Finn.no: En av de största och mest populära plattformarna för annonsering av bostäder och fastigheter i Norge.

  2. Hybel.no: En plattform för uthyrning av studentbostäder och rum i Norge.

  3. Leiebo: En sökmotor för hyresbostäder som täcker olika delar av Norge.

  4. Facebook-grupper: Det finns flera Facebook-grupper dedikerade till bostadsuthyrning i olika städer och regioner i Norge. Sök efter grupper som "Bolig til leie i [stadsnamn]" eller liknande.

  5. Utleiemegleren: En fastighetsförmedlingsplattform som specialiserar sig på uthyrning av bostäder.

  6. Rubrikk: En online-plattform där du kan hitta lediga hyresrätter och lägenheter.

  7. Eiendomsmegler1: En fastighetsmäklarplattform som erbjuder både försäljning och uthyrning av bostäder.

  8. Finn Eiendom: En del av Finn.no som fokuserar specifikt på fastigheter, inklusive bostadsuthyrning.


Danmark

Danmark är det vanligt att betala en deposition när man hyr en lägenhet eller ett rum. Depositionen fungerar som en säkerhet för hyresvärden ifall det skulle hända något. Depositionen får vara max tre månadshyror + tre månaders förutbetald hyra.

Exempel på hemsidor för boende i Danmark:

  1. BoligPortal: En av de största online-plattformarna för bostadssökande i Danmark. Boligportal kostar en liten månadsavgift men kan sägas upp med omedelbar verkan.

  2. Airbnb: Airbnb erbjuder korttidsuthyrning av lägenheter, rum och hus. Det kan vara ett alternativ om du letar efter flexibla och möblerade boenden.

  3. DBA: En populär marknadsplats där du kan hitta både begagnade och nya saker, inklusive bostäder.

  4. Lejebolig: En dedikerad plattform för uthyrning av bostäder, inklusive lägenheter och hus.

  5. Boligsurf: En sökmotor för hyresbostäder som samlar annonser från olika källor.

  6. Findbolig: En annan plattform som samlar bostadsannonser från olika källor.

  7. Boligdeal: En online-plattform där du kan hitta lediga hyresrätter och lägenheter.

  8. Facebook-grupper: Det finns flera Facebook-grupper dedikerade till bostadsuthyrning i olika städer och regioner i Danmark. Sök efter grupper som till exempel"Boligudlejning i [stadsnamn]", “Lejligheder/værelser i [stadsnamn] eller liknande.


Sverige

Att hitta boende som praktikant i Sverige kan vara en utmaning, men det finns flera hemsidor och plattformar som kan vara till hjälp. Till skillnad från Danmark och Norge så är deposition inte vanligtvis inte lika höga.

Exempel på hemsidor för boende i Sverige:

  1. Blocket: Blocket är en populär svensk köp- och säljplattform, men den har också en avdelning för uthyrning av bostäder. Du kan söka efter korttidsuthyrning och möjligtvis hitta lämpliga boenden för din praktikperiod.

  2. Studentboet: Studentboet är en plattform som fokuserar på bostäder för studenter och unga vuxna. Trots namnet kan den vara användbar för praktikanter också. Du kan söka efter möblerade eller omöblerade lägenheter.

  3. Bostad Direkt: Bostad Direkt är en annan populär bostadssajt i Sverige. Du kan filtrera din sökning efter område, hyresnivå och boendestorlek.

  4. Hyrenbostad.se: Hyrenbostad.se är en hemsida där du kan hitta lediga lägenheter och rum i hela Sverige. Det är en bra plats att söka efter tillfälligt boende.

  5. Airbnb: Airbnb erbjuder korttidsuthyrning av lägenheter, rum och hus. Det kan vara ett alternativ om du letar efter flexibla och möblerade boenden.

  6. Facebook-grupper: Det finns också flera Facebook-grupper och community-sidor där människor annonserar lediga rum eller lägenheter. Sök efter grupper som är inriktade på den stad eller region där du planerar att praktisera.

  7. Kommunens bostadsförmedling: Vissa kommuner i Sverige har egna bostadsförmedlingar där du kan registrera dig för att få tillgång till lediga bostäder.


Viktigt att tänka på

Några viktiga saker att tänka på generellt är uppsägningstid och längd på avtalet. I många fall så är uppsägningstiden kortare om du bor som inneboende i ett rum tillskillnad om du hyr en egen lägenhet. Se också alltid till att du har ett giltigt kontrakt innan du betalar några pengar. Ett tips är att be en förälder eller annan bekant titta igenom kontrakt så du inte missa några viktiga detaljer.

Kom ihåg att vissa människor försöker lura bostadssökande. Var därför uppmärksam på bedrägeri.