Ekonomi & skatt

När du gör praktik i ett annat land finns det många olika möjligheter att söka finansiering för ditt uppehåll. Om du har en betald praktik kan det även vara bra att veta hur det fungerar med skatt. Nedan har vi listat olika finansieringsmöjligheter och information om skatt för varje land.

Erasmus+

Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa med stipendium. Om din skola har ansökt om Erasmus+ kan du få ett stipendium så att du inte själv behöver betala för resa, boende, mat etc. Kontakta din studievägledare eller ansvarig lärare för att se om detta är något din skola har gjort. Här kan ni läsa mer om Erasmus+

Finansiering

Att göra sin praktik utomlands kommer med största sannolik leda till något högre kostnader under en period. Utgifter som hyra, mat, transport och fickpengar är några exempel. Vissa praktikplatser kanske erbjuder ett förmånligt, billigare boende, andra kanske erbjuder gratis måltider. Trots dessa potentiella fördelar kan det vara klokt att överväga hur du ska finansiera din utlandspraktik och om det finns några stipendium du kan ansöka om. Det kan vara bra att undersöka vilka möjligheter det finns att ansöka om stipendium, på GlobalGrant eller StudentStipendium finns information om olika stipendier. Här listar vi några exempel:

För danska elever/lärlingar

Som dansk student/lärling kan du dra nytta av något som kallas OPU-systemet, som står för training abroad (tidigare PIU-systemet). OPU-programmet ger elever/lärlingar inom dansk yrkesutbildning möjlighet att genomföra utlandsvistelser, eftersom du som praktikant/lärling får ekonomiskt stöd för din praktikperiod utomlands.

På alla yrkesskolor finns OPU-vägledare som kan hjälpa dig att få grepp om din praktik/lärlingsutbildning i Norden och som kan hjälpa till att svara på frågor. Tveka inte att höra av dig till honom/henne! Om du inte känner din OPU-handledare kan personen hittas här.

Sverige

Om du ska betala skatt eller andra avgifter i Sverige får du ett skattekonto hos Skatteverket. Tjänar du över 24 238 kronor eller mer behöver du skatta. Läs mer om skatt i Sverige på Skatteverket.

Arbetar du en kortare tid än sex månader beskattas du vanligtvis enligt SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta), vilket är 25 procent skatt. SINK innebär att du inte behöver deklarera i Sverige. SINK-blanketten kan skrivas ut på Skatteverkets hemsida.

Kom ihåg att bifoga en kopia av ditt pass eller annan identitetshandling. Med denna ansökan söker du även ett tillfälligt personnummer, dvs. samordningsnummer.

Om du vill har mer hjälp och vägledning kontakta gärna Öresunddirekt.

Skatt

Om du får betalt för din praktik behöver du skatta för din inkomst. Regler för skatt ser olika ut beroende på om du praktiserar i Sverige, Norge eller Danmark. För mer information om nordisk skatt, vänligen se Nordisk eTax. Nedan har vi sammanställt information som gäller för varje land.

Norge

Om du jobbar i Norge ska du i regel betala skatt på din lön i Norge. Om du är folkbokförd i Norge kan arbetsgivaren hämta ditt skattekort elektroniskt från den norska skattemyndigheten Skatteetaten. Om du inte är folkbokförd i Norge eller har ett norskt personnummer ska du kontakta ditt närmaste skattekontor för att ansöka om skattekort. 

Det finns olika sorters skatt för dig som är privatperson och bor och jobbar i Norge. Tjänar du under 70,000 under ett år behöver du inte skatta, utan får ett frikort. På Skatteetaten hittar du information om skattesystemet i Norge, deklaration (skattemelding), avdrag, avgifter och annat relevant. Vill du ha hjälp och vägledning kontakta gärna den svensk-norska gränsetjänsten

Danmark

Om du bor eller arbetar i Danmark är du skattskyldig i Danmark. Du kan antingen vara ”obegränsat skattskyldig” eller ”begränsat skattskyldig”.

Din skattepliktiga inkomst består av summan av din personliga inkomst, din kapitalinkomst och dina skatteavdrag (ligningsmæssige fradrag). Om du vill mer vägledning när det kommer till skatt i Danmark som svensk eller norsk kontakta gärna Öresunddirekt.

Du kan läsa mer om skatt i Danmark på skat.dk.

Om du studera vid en dansk skola och åker via OPU ordning läs mer här.