Försäkring & sjukvård
En av det viktigaste sakerna du behöver ha koll på innan din praktik är försäkring. Som medborgare i ett nordiskt land har du rätt till sjukvård i hela Norden. Glöm inte att ta med dig det blåa EU-försäkringskortet som bevisar du är socialförsäkrad i ett nordiskt land. Läs mer här.
Det är också viktigt att du undersöker vilka försäkringar som du är omfattad av. Se till att du är försäkrad både på och utanför din praktikplats. I många fall så är du försäkrad genom din praktikplats eller din skola men det är alltid bra att kontrollera innan du åker iväg, hör därför med både din skola samt praktikplats.
Försäkring via Erasmus+
Erasmus+ är en av de vanligaste praktikprogrammen inom EU vilket ger dig bland annat stipendium för att göra praktik i ett annat land i EU/EES men även andra fördelar som bland annat försäkring.
När du reser via Erasmus så är din skola ansvarig att teckna en försäkring till dig. Ta därför kontakt med din skola för mer information. Du kan läsa mer om dina rättigheter när det kommer till försäkring via Erasmus här.
Försäkring för svenskar
Om du är gymnasieelev och skall på praktik i 15 veckors så är du automatiskt försäkrad av Kammarkollegiets försäkring. Läs mer här.
Om du är elev på yrkeshögskola i Sverige så du försäkrad via din skola när du är på praktik utomlands. Du kan läsa mer om försäkring som studerande här.
Försäkring för norskar
Om du är medborgare i en EES-stat och får lån och bidrag från Lånekassen kommer du automatiskt att omfattas av en sjukförsäkring under din studie-/praktikvistelse. Du hittar information om vad sjukförsäkringen täcker på helsenorge.no
Det kan även vara nödvändigt att ha en “ansvars- och olycksfallsförsäkring” när du är utomlandspraktiserande. Du ansvarar för att efterforska och skaffa rätt försäkring, men du kan kontakta din handledare/samordnare på din skola för mer information.
I Sverige har man som medborgare i ett nordiskt land rätt till vård vid akut skada eller sjukdom. Avgiften för ett läkarbesök ligger på mellan 150 till 400 kr beroende vilken region du bor i. Läs mer om avgifter här eller generellt om sjukvård i Sverige här.
Vårdguiden (1177): är en svensk tjänst som ger information om sjukvård, hälsa och sjukdom i hela Sverige. På Vårdguiden kan du få hälsovägledning och svar på medicinska frågor från utbildade sjuksköterskor som bedömer situationen och ger råd och information om var du ska söka hjälp om det behövs.
Nödnummer: Vid nödsituationer som till exempel akuta sjukdomstillstånd och pågående brott eller bränder ring 112.
Sjukvård
Sverige
I Danmark har man som medborgare i ett nordiskt land rätt till vård vid akut skada eller sjukdom. Sjukvård i Danmark är helt avgiftsfritt. Läs mer om sjukvård i Danmark här. Om du är skadad eller sjuk, men inte akut, kan du ringa 1813.
Lægtevagten: Här kan du få information om läkarjour, apotek, tandläkare, akut psykiatri, hjärtstartare etc. i den regionen du befinner dig i.
Nödnummer: Danmark har två olika larmnummer – 112 är polisens nödnummer och 114 är polisens servicenummer.
Danmark
I Norge har man som medborgare i ett nordiskt land rätt till vård vid akut skada eller sjukdom. Avgiften för ett läkarbesök ligger på mellan 170 till 365 nok beroende vilken region du bor i. Läs mer om avgifter för sjukvård här eller generellt om sjukvård i Norge här.
Nödnummer: Norge har tre olika larmnummer – 110 för brandkår, 112 för polis, 113 för ambulans och ett separat nummer 116117 till läkarjouren.