Personnummer
När du har en kort praktikperiod utan betalning utomlands krävs inget personnummer. Om du har en betald praktik i ett annat nordiskt land krävs det ofta ett identitetsnummer, alltså ett temporärt personnummer som är unikt för just dig i landet du befinner dig.
När behövs personnummer?
Ofta behöver du detta för att öppna upp ett bankkonto och ibland behöver du det även för att skriva på ditt boendekontrakt. Just under din praktikperiod kan detta dock variera. Om du till exempel ska iväg 2-3 veckor eller ända upp till 6 månader och inte ska utföra betalt arbete brukar det oftast inte vara nödvändigt. Hur som helst kan det vara bra att kolla upp detta innan du reser, så du vet vad som gäller för just dig. Kontakta din arbetsgivare eller den som är ansvarig för praktiken på din skola.
Regler för skatt ser olika ut beroende på vilket land du ska ha praktik i. Nedan har vi listat information om vad som gäller för varje enskilt land:
Norge
D-nummer är den norska version av ett tillfälligt ID-nummer som du behöver om du ska arbeta eller studera i Norge men inte bosätta dig permanent. Läs mer om hur du ansöker och vad som gäller för just dig.
Danmark
I Danmark heter det CPR-nummer. Du ansöker på olika sätt beroende på om du ska pendla eller flytta till Danmark. Läs mer om hur du ansöker och vad som gäller för just dig.
open_in_new Läs mer här
Sverige
I Sverige kan du bo och arbeta i upp till 12 månader utan att registrera dig officiellt i landet. Du måste dock fortfarande ansöka om ett tillfälligt personnummer (samordningsnummer), vilket görs samtidigt som du ansöker om SINK-beskattning genom den svenska skattemyndigheten. Mer information finns på Skatteverkets webbplats.
open_in_new Läs mer här