Möjligheter efter praktik

När du är på väg att avsluta din praktik finns det ett antal saker som vi rekommenderar att du tänker på och pratar med din utbildning och arbetsgivare om.

1. Reflektera över vad du har fått med dig från din praktik

Det talas mycket om kompetens i dag. Många tycker dock att det är svårt att sätta ord på exakt vad de har fått ut av praktiken. Därför är det vettigt att skriva ner alla dina arbetsuppgifter och därifrån översätta dem till konkreta kompetenser. Om du till exempel har jobbat i en mataffär har du fyllt hyllor, pratat med kunder, suttit i kassan. Dessa handlingar kan till exempel översättas till kundservice, kommunikation, serviceanda etc. Ett verktyg som kan användas för denna översättning är Europass, som hjälper dig att klargöra kompetenser.

2. Få dokumentation från din praktikplats

Det är en bra idé att prata med din praktikplats/arbetsgivare om vad de tycker om att ha dig som praktikant. Det innebär både att du som praktikant kan ge feedback till arbetsgivaren, men också att du kan få besked från din praktikplats. Fråga arbetsgivaren om ett skriftligt utlåtande och referens.

Skriva ett utlåtande. Du kan använda detta papper som bilaga i framtida ansökningar. Samtidigt är det också en officiell bekräftelse på praktikperioden

Vara en referens. Be arbetsgivaren att vara referens för framtida ansökningar. Det innebär att arbetsgivaren i framtida arbetsansökningar ska ringa till praktikplatsen för att höra hurdan du är som person.

3. Europass-rörlighet

Mobilitetsintyget är ett dokument som beskriver de kompetenser du har förvärvat under din utlandspraktik. Europass-mobilitet ersätter inte din examen. Istället är det ett personligt dokument som beskriver var, hur och när du har genomfört en utbildning, praktik eller annan typ av läroperiod utomlands. Prata med din skola om detta, eftersom det är de som måste godkänna din vistelse/dokument. Du kan läsa mer på Europass webbsida

4. Prata med din skola

Det är viktigt att prata med din skola som du är utsänd från. Vanligtvis kommer du att behöva skriva någon form av rapportering – till exempel om du har fått ekonomiskt stöd från Erasmus+. Samtidigt finns det flera skolor som vill att du ska dela med dig av dina erfarenheter till andra studenter eller på sociala medier. Det är upp till varje skola att bestämma vilka krav som ställs på din utlandsvistelse.

5. Kontakta Nordfokus

Om du tror att din praktik utomlands har gett dig ett lyft, kontakta Nordfokus för att höra mer om möjligheterna att sommarjobba i Norden genom Nordjobb. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter så att vi kan använda dem för att locka ännu fler unga till Norden för praktik eller arbete. Skicka ett mail till info@nordfokus.org