Planering inför praktikperioden

Utbildningsplanernas innehåll och när praktikperioden ska genomföras skiljer sig mellan de skandinaviska länderna. Här ger vi tips på hur ni kan lägga upp praktikperioden så att det passar alla inblandade.

Hur praktikperioder genomförs inom utbildningen och hur lång praktikperioden ska vara skiljer sig mellan länderna. Detta kan ses som en utmaning, men det är helt möjligt att få till en praktik i ett annat nordiskt land som passar skolans utbildningsplan. Skolor och utbildningssanordnare har själva mandat att styra fördelningen av skolförlagd och arbetsplatsförlagd utbildning, inklusive om det ska vara växelvis under veckorna eller längre perioder av praktik. Det innebär att utbildningssanordnare kan göra anpassningar så att elever kan göra utlandspraktik, se exemplet nedan.

Skolor kan själva styra upplägget

Intresserad av hur utbildningarna i Sverige, Danmark och Norge är utformade?
Exakt hur det skiljer sig mellan länderna går att läsa
här.

  • Emil läser tredje året som lärling inom restaurang och livsmedel på en skola i södra Sverige. Utbildningen bedrivs växelvis så att Emil är ute på arbetsplatsen fyra dagar i veckan, medan han en dag i veckan är i skolan för att läsa gymnasiegemensamma ämnen. När Emil får höra om möjligheten att med stöd från Erasmus+ genomföra utlandspraktik i Danmark ser han det som en ypperlig chans att få nya erfarenheter och kontakter. Emil har sett på TikTok att Köpenhamn är känt för sina restauranger och sin matlagning och han har länge velat åka dit för att uppleva dansk matkultur. Dessutom skulle en praktik i Danmark innebära att Emil får lön enligt de avtal som gäller i Danmark för restaurangarbetare. I samråd med den internationella koordinatorn på skolan kommer Emil fram till att utlandspraktiken ska pågå i fyra veckor. Kontakten med arbetsgivaren, en restaurang i Kødbyen, får Emil via sin yrkeslärare. För att praktiken ska vara genomförbar och Emil ska slippa läsa gymnasiegemensamma ämnen under utlandsvistelsen görs en plan ihop med koordinatorn och berörda lärare för hur Emil, när han kommer tillbaka till Sverige, ska ta igen skolförlagd utbildning som han missar under utlandsvistelsen. På så sätt kan Emil fokusera fullt ut på att lära sig yrket under de fyra veckor han spenderar på restaurangen i Kødbyen.

Ett annat exempel på flexibiliteten som finns för praktikperioder inom skolor gäller elever som genomför kortare praktik, exempelvis grundförloppet i Danmark. Grundförloppet innefattar ca. 2–3 veckors praktik, vilket av arbetsgivare kan uppfattas som en för kort period. Skolorna kan då i planeringen av perioden utnyttja elevens lov till att utöka elevens praktikperiod, självklart i överenskommelse med eleven i fråga. Under våren kan skolorna exempelvis använda sig av påsklovet och under hösten, höstlovet. Detta innebär att eleven får en veckas längre praktik, utan att missa några utbildningsdagar på skolan.

Kombinera kortare praktik med lov

Sammanlänka praktikperioden med
ett säsongsjobb via Nordjobb

En annan möjlighet är att kombinera sin praktikperiod med ett säsongsjobb. Detta kan öka incitamentet för verksamheter att ta emot praktikanten, speciellt om denne har en kortare praktik. Detta då verksamheten inte behöver lägga resurser på att rekrytera personal i samma utsträckning, se exemplet nedan.

Nordfokus systerprojekt Nordjobb kan hjälpa unga mellan 18–30 med att få ett säsongsjobb i ett annat nordiskt land. Utöver jobb får man hjälp med boende och myndighetsrutiner samt möjligheten att delta i ett kultur- och fritidsprogram. Tveka inte på att kontakta Nordjobb om era elever är intresserade av att länka ihop praktiken med ett säsongsjobb. Mer om Nordjobb och kontaktuppgifter finns här.

  • Lina läser sitt tredje år på hotell- & restauranglinjen i Sverige. Hon är sugen på att komma ut i den norska naturen under sin praktik och har tillsammans med sin skola hittat ett hotell som skulle passa perfekt för hennes praktik. Lina ska genomföra sin praktik från september till oktober, vilket den norska arbetsgivaren ställer sig frågande till, då de är vana vid att ha norska lärlingar i 2 år. Den internationella koordinatorn på Linas skola föreslår då att Lina först kan sommarjobba på hotellet från juni och sedan starta sin praktik i september. Detta är glädjande nyheter för arbetsgivaren, då de har ett stort behov av sommarpersonal och dessutom kommer Lina vara införstådd i verksamheten när praktiken väl startar. Skolan är nöjd då Lina startar och avslutar sin praktik på utsatt tid. Lina hinner dessutom spara upp lite extra pengar och slipper söka ett sommarjobb som hon ändå hade tänkt att genomföra.

arrow_back Tillbaka till Förberedelse inför avresa