Fallgropar

Att arbeta med internationalisering och gränsöverskridande praktik i Norden är oftast väldigt berikande både för skolan och eleven, men det finns vissa saker som är bra att vara uppmärksam på.

1. Hantering av förväntningar

Det kan finnas olika förväntningar och mål mellan de involverade parterna, inklusive skolor, elever och verksamheter. Att hantera dessa förväntningar och säkerställa att alla parter är nöjda kan vara en utmaning.

Att övervinna dessa utmaningar kräver god planering, god kommunikation och starkt samarbete mellan alla involverade parter. Genom att vara medveten om dessa potentiella fallgropar kan skolor bättre förbereda sig för att hantera dem och skapa en framgångsrik gränsöverskridande praktikperiod för sina elever.

2. Språkbarriärer

Även om det flesta i de skandinaviska länderna kan kommunicera på sina egna språk med varandra, speciellt med hjälp av en del engelska ord, kan det ändå uppstå språkbarriärer. Det är därför viktigt att försäkra sig om att man förstått situationen rätt, exempelvis genom att kontrollfråga en extra gång. I Nordisk Praktikguide för elever kan ni läsa mer om detta.

3. Kulturella skillnader

Trots de kulturella likheterna mellan de nordiska länderna, finns det subtila skillnader i arbetskultur, kommunikationsstilar och utbildningssystem som kan påverka samarbetet. Till exempel kan vissa länder ha mer formella kommunikationsstilar medan andra är mer informella. Att vara medveten om detta kan underlätta samarbetet.

4. Kvalitetskontroll och uppföljning

Det kan vara svårt att säkerställa en hög och jämn kvalitet på praktiken när den sker i ett annat land. Det kräver noggrann uppföljning och utvärdering för att säkerställa att alla elever får en likvärdig och värdefull erfarenhet. I vårt avsnitt om kvalitetssäkring finns flera tips på hur man kan arbeta med det.

5. Social integration

Det kan vara svårt för eleven att anpassa sig socialt i ett nytt land, speciellt om det är första gången denne bor utomlands. Känslor av ensamhet och isolering kan uppstå, särskilt om det finns kulturella eller språkliga barriärer. Vi på Nordfokus har skrivit om just detta i Nordisk praktikguide för elever, det finns att läsa här.

6. Validering av utländsk utbildning

Inom vissa yrken behöver eleverna validering av sin praktik eller utbildning. Det är viktigt att ha om eleven exempelvis vill fortsätta jobba efter att ha tagit sin examen i ett annat nordiskt land. Därför är det viktigt att säkerställa dokumentation efter praktikperioden. Detta kan eleven exempelvis göra via Europass. Sedan krävs det alltså, inom vissa yrken, att eleven ansöker om en specifik auktoristaion eller ett certificat. Om exempelvis en dansk elev tagit examen inom byggbranschen och vill jobba med sin bransch i Sverige, måste denne få en validering av byggbranschens yrkesnämnd.

7. Utlandspraktik är resurskrävande

Man ska inte underskatta att det kräver resurser för att jobba med internationalisering. Därför är det viktigt med förankring bland personal och lärare. Det kommer ta tid att bygga upp nätverk till verksamheter och andra skolor. Det kommer också krävas ansvarsfördelning gällande vem som ska driva arbetet med att säkerställa att skolan kan finansiera praktiken, exempelvis genom Erasmus+. Slutligen tar det tid att göra internationalisering till en naturlig del för eleverna på skolan.

arrow_back Tillbaka till Förberedelser inför avresa