Onboarding
När en elev ska på praktik i ett annat land är det extra viktigt med en ordentlig onboarding, så att eleven känner sig inkluderad på arbetsplatsen och i samhället. Vi har samlat några tips på vad ni som skola kan tänka på inför just detta.
Vem har ansvar för onboarding?
För att en praktikperiod ska vara framgångsrik är det viktigt att ansvarsfördelningen är tydlig mellan arbetsgivare och skola. Huvudmannen från skolan och arbetsgivaren har tillsammans ansvar för elevens arbetsmiljö, men när eleven väl är på praktik är det arbetsgivarens ansvar att se till så att eleven har en bra och trygg upplevelse på plats.
En stor del av ansvaret som skolan har gällande onboarding är att se till så att arbetsgivaren är medveten om vad som förväntas av dem. Det är därför viktigt att ni gemensamt gör en förväntningsavstämning innan eleven är på praktik, så att det är tydligt för alla parter vad praktiken innebär. Denna finns att hämta vår sida om kvalitetssäkring.
-
Om ni som skola sänder ut en elev i praktik till ett annat land, är ert ansvar för onboarding inte lika signifikant som det är för den mottagande parten. Däremot kan ni med fördel besöka eleven under praktikperioden eller eventuellt hjälpa till att transportera eleven, om avståndet inte är för långt.
-
Om ni som skola tar emot en elev från ett annat nordiskt land är det viktigt att ha en del praktiska saker under kontroll. För det första är det viktigt att eleven har fått ett boende under sin praktikperiod. Dessutom är det till stor hjälp för eleven om man ger dem en inblick i förutsättningar som kan underlätta vistelsen. Det kan innebära exemeplvis att introducera eleven för vilka appar som ska användas för kollektivtrafiken, allmänna kulturskillnader och vem som är elevens kontaktperson. Om eleven anländer på en helg kan man även fysiskt välkomna eleven och visa var denne ska befinna sig på måndag morgon. Ni kan också informera eleven om eventuella fritidsaktiviteter eller faciliteter som gör fritiden roligare under vistelsen.